Ankel

De fleste danskere  har prøvet at have en forstuvet ankel. Dvs en forstrækning af et eller flere ledbånd på ydersiden af foden (supinations traume). Hos de fleste går symptomer over efter et par uger, men hos nogle sker dette traume flere gange, og der kan være behov for ankelstabiliserende træning og i sjældne tilfælde kirurgi.

 

Achillesene

Achillesseneirritation og -skader forekommer oftest hos sportsfolk, som pludselig øger deres træningsintensitet og -mængde for hurtigt. Dette giver ikke senen den nødvendige tid til at tilpasse sig den øgede belastning. I sportsgrene, hvor der indgår mange hop samt kraftig acceleration og hurtige opbremsninger, opstår der mange achillesseneskader. Træning på uhensigtsmæssigt underlag, løb op ad bakke samt brug af uhensigtsmæssige sko vil også kunne medvirke til achillessene irritation. Lidelsen kan være forårsaget af gradvis overbelastning, eller af enkelte bevægelser som giver kraftig og pludselig belastning af senen.

”hælsporer” er en overbelastning af trædepuden under hælen der medfører en betændelsesreaktion.  Symptomerne opstår når der kommer tryk ovenfra ved belastning ex. ved løb/hop. Typisk vil det være svært at komme i gang med at gå da støtte på hælen vil medfører smerter, herefter opleves det at det gradvist bliver lettere/mindre smertefuldt at gå men ved længerevarende gang vil smerten igen sætte ind.

Top